Pećina Ceremošnja se nalazi na severoistočnim obroncima Homoljskih planina, na nadmorskoj visini od 533 m, u podnožju njihovog najvišeg vrha, Velikog štubeja (940 m). U blizini pećine je selo Ceremošnja, po kome je i dobila ime. Za turističke posete je uređena 1980. godine. Ukupna dužina do sada istraženih pećinskih kanala je 775,5 m, dok je dužina turističke staze 431m. Pored pećine se nalazi restoran sa tradicionalnom kuhinjom Homolja i Zvižda.

Pećina Ceremošnja je udaljena od Kučeva 15 kilometara.
Do pećine vodi asfaltni put, koji prolazi kroz veoma lepe predele.
Zavod za zaštitu prirode Srbije je 2007. godine pećinu Ceremošnja stavio pod zaštitu kao Spomenik prirode, odnosno zaštićeno prirodno dobro.

Po bogatstvu nakita, pećina Ceremošnja je jedna od najlepših pećina u Srbiji.
Poznata je po velikim dvoranama koje krasi raznovrsan pećinski nakit - stalaktiti, stalagmiti pećinski stubovi, draperije, okamenjeni vodopadi, galerije i td.
Okolina pećine je veoma lepa. Na rastojanju od samo nekoliko kilometara turisti mogu videti više zanimljivih lokaliteta, kao što su Bigar pećina, Golubanjska pećina, vodopad Siga, Veliki štubej, najviši vrh Homoljskih planina (940m) Životina vodenica, Dragoslavljev salaš, itd. U blizini je i pećina Ravništarka, Bisina pećina...

(c) Copyright 2000 - 2024 ceremosnja.com Sva prava zadržana.